26 май 2017

МИКЦ Перник: Действайте преди животът да ви избере професията

Екипът на МИКЦ Перник проведе серия от срещи и консултации на тема „Кариерно ориентиране и развитие“. Чрез специално разработена симулационна игра по темата показваме, че много често едва след като завършим всички етапи на образованието си без да съзнаваме точно как ще се реализираме, започваме да мислим за избора си на професия и обстоятелствата около нас ни принуждават да изберем каквото се предлага в момента, каза ръководителя на МИКЦ Перник Станислава Генадиева.

„Замислете се, като малки всички деца мечтаят да работят различни неща. Постепенно обаче бездействието и апатията ни тласкат към професии, които се превръщат в бремето на нашия живот и попадаме в кръговрат. Живеем в свят на противоположностите – отвсякъде ни залива информация, всичко ни е на един клик разстояние и в същото време трудно успяваме да се „догоним“ с времето и непрестанно развиващата се среда около нас. Важно е да мислим реално и да намерим това, което можем да правим най-добре, а това, което трябва да ни води е да не спираме да учим и да се развиваме, само така можем да успеем.“

Екипът на МИКЦ Перник за пореден път посети град Трън. Този път в рамките на 2 часа, ученици от СОУ „Гео Милев“ влязоха в роля на различни професионалисти в симулационната игра „Пазар на труда“. Това, което им предлагаме е в краткото време, с което разполагаме да усетят, това което се случва в реалния свят на икономиката. Не всеки е доволен от професията, която е избрал, не всеки е доволен от обслужването, което му предоставят, но точно в това е провокацията – да им покажем, че те са тези, които трябва да бъдат активни и които могат да променят средата около себе си, защото всички ние създаваме тази среда“, сподели Александър Кръстанов, обучител и треньор.

Стремежът на МИКЦ е да предлага на младите хора от област Перник, чрез неформално обучение нови знания и развитие на техните умения. Всички услуги, които се предоставят от МИКЦ Перник са безплатни и от тях могат да се възползват младежи на възраст между 15 и 29г.

Младежки информационно-консултантски център – Перник е проект на Сдружение „Обектив“, финансиран от Министерство на младежта и спорта, по Национална програма за младежта (2016-2020).