26 октомври 2015

Младежи си спретнаха Сървайвър край Перник

Обучение на тема „Ние и природата – едно цяло” се проведе край село Боснек. Събитието е организирано от младежките сдружения „Обектив” гр. Перник и „Двоен Контролен”, гр. София, като дейността е заложена и в годишния план на Младежки информационно- консултантски център Перник, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2011-2015).

Състезания по сгъване и разгъване на палатка, ориентиране, октриване и различаване на видове птици, растения и билки, приготвяне на храна бяха само част от предизвикателствата, пред които се изправиха участниците. За най-активните имаше и награди.

Целта на обучението е от една страна да покаже на младите хора, че могат да прекарват свободното си време по интересен и забавен начин заедно с приятелите си сред природата, а от друга да запознае участниците с основни правила. Модулите, които включваше обучението бяха – бивакуване и запознаване с туристическа екипировка, как да лагеруваме на открито в студено време, палене, поддържане и гасене на огън, екология и опазване на околната среда – изхвърляне и рециклиране на отпадъци, подаване на сигнали, оказване на първа долекарска помощ, указания за планинска безопасност, съвети за поведение в планина, организиране на горска кухня и приготвяне на храна в извънградски условия, основни методи за ориентиране, разпознаване на билки и ядивни растения, определяне на птици и други животни – разпознаване и поведение при опасност, работа с въже. Освен беседите с основните познания за оцеляване сред природата, участниците бяха предизвикани да се включат в различни видове отборни и индивидуални игри.

В края на деня всички участници бяха категорични, че са изкарали страхотен и полезен ден сред природата, изпълнен с много положителни емоции. А организаторите, заявиха, че в първите топли месеци на следващата година ще повторят тренинга.

 

Leave a Reply