23 март 2013

Защо е важен изборът на професия – това дискутират младежи в МИКЦ Перник

Месеците февруари, март и април в Младежкия информационно-консултантски център – Перник са посветени на кариерното ориентиране и информирания избор на професия. Като че ли тази тема става все по-актуална, предвид тревожните статистики за рекордно висока младежка безработица в целия ЕС.

Заедно с квалифициран кариерен консултант от МИКЦ – Перник, вече над 100 младежи преминаха през различни консултации по кариерно ориентиране, влизаха в ролите на различни професии, обсъждаха важно ли е да бъдеш учтив с клиентите, колкото е важно теб да те обслужат качествено, да отиваш с удоволствие на работа? В груповите консултации младежите „теглеха” своята професия като на томбола и после много важен беше въпросът : „На теб хареса ли ти каква професия ти се падна? А защо не започнеш да планираш още отсега своята кариера, за да може сам да избереш какво да работиш, вместо да чакаш животът да ти избере работа?”

За съжаление много малко млади хора осъзнават ползата от ранното планиране на професионалния си път, от избора на адекватно образование, за да не губят цели години от живота си, учейки неща, които не харесват или няма да използват в бъдеще.

МИКЦ – Перник продължава да работи в посока повече младежи да се информират за ресурсите, които могат да им помогнат за адекватно професионално ориентиране. Кариерният консултант на центъра може да бъде открит в Общински младежки дом, ет.2, както и на e-mail: mikc.pk@gmail.com.

Leave a Reply